Faktion II
FAKTION II
Faktion er en blanding af sagprosa og skønlitteratur.
Faktion II er sagprosa i delvis skønlitterær dragt, altså et stykke hensigtskommunikation delvist klædt i budskabskommunikationens dragt. Kaldes også dramadok.
Dragten er alle skønlitteraturens greb, men fremgangsmåden som ved Faktion 1 blot at tage en skønlitterær genre kan ikke bruges. En historisk roman er ikke Faktion II. Skønltterære greb er uformidlet indblik i personers sjæle- og tankeliv, direkte kommentarer, litterære allusioner og stor brug af troper og figurer, myte-dannelse og symbol-brug.
Faktion II er underholdende, fordi fx hændelsesforløb dramatiseres. Modtagerinteressen kan være underholdende information eller horisontudvidelse; men blot og bar underholdning som ved skønlitteratur kan også være modtagerinteressen; her er så blot mere reelle kulisser tids- og stedsmæssigt.
Det er et spørgsmål, om genren eksisterer.
Historikeren Joachim Fest har skrevet en bog om Hitlers sidste dage, Albert Speer har skrevet sine memoirer og Hitlers privatsekretær Traudl Junge har skrevet sine erindringer. Tre stk. hensigtskommunikation. Oliver Hirschbiegel har baseret på de tre værker instrueret filmen "Der Untergang" og brugt dramatiserede hændelsesforløb. Er det dramadok? Filmen er om Hitlers sidste år og Traudls flugt og handler således om noget virkeligt; men indgår ikke i almindelig dagligdags kommunikation; flere end 300.000 danskere har set den i biografen.
Defineres Faktion II som kommunikation, der handler om noget virkeligt, men ikke eller kun perifert indgår i almindelig dagligdags kommunikation, findes den.
Genren erindringer burde måske anbringes her. Erindringer handler vitterligt om noget virkeligt og rummer tit skønlitterære greb, og kun i bedste fald indgår den som horisontudvidelse i almindelig dagligdags kommunikation ellers ikke, men bruges som skønlitteratur: